poniedziałek, 22 lipca 2013

Letni deser dla dorosłych




Dlaczego dla dorosłych? Oczywiście z powodu zawartości alkoholu J

Można oczywiście zrobić wersję bezalkoholową zastępując alkohol np syropem malinowym lub jakimś innym, byle nie kwaśnym :)

Mój opis dotyczy jednak tradycyjnej  wersji dla dorosłych.


Cóż potrzeba?

Kilka słodkich dojrzałych moreli i (lub) brzoskwiń.
Vin doux naturel na bazie winogron Grenache noir (można je zastąpić słodkim porto, lub jakimkolwiek innym porto).
Brązowy cukier z trzciny cukrowej (do smaku).


Morele dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki.
Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy oczywiście pestki, a cały tryskający z dojrzałych brzoskwiń sok skrzętnie zbieramy w salaterce.


Owoce mieszamy, polewamy winem typu vin doux naturel. Ewentualnie dosładzamy brązowym cukrem i wkładamy do schłodzenia w lodówce.
 
Jest to wyborny , lekki deser do letnich posiłków. Świetnie pasuje na przykład na deser po grillowanym mięsie.



Po raz pierwszy jadłam tak przygotowane owoce na południu Francji w Roussillon, jako że to właśnie tam produkuje się świetne wina o przerwanej fermentacji ( gdy winogrona zaczną fermentować, dodaje się alkohol, co ją wstrzymuje i pozwala zatrzymać cały cukier zawarty w gronach; stąd słodki smak wina)
Vin doux naturel, to w dosłownym tłumaczeniu słodkie wino naturalne. Smakiem najbardziej chyba zbliżone do słodkich odmian porto.
To czerwone wyrabia się z odmian winorośli o nazwie grenache noir.

Smacznego !





4 komentarze:

  1. Nie ma jak zacząć dzień od deseru...;o)

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję, że by mi to bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czysta prostota. Szkoda tylko, że nie mam pod ręką żadnego porto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam, brzoskwinie lubie pod kazda postacia! A te "alkoholowe" chetnie sprobuje jak juz przestane karmic! :)

    OdpowiedzUsuń